Εθνική Ασφαλιστική: Εντυπωσιακή αύξηση παραγωγής και κερδοφορίας – Στα 81,6 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2019

Η Εθνική Ασφαλιστική διατήρει την ηγετικής της θέση  στην εγχώρια Ασφαλιστική Αγορά με εντυπωσιακή αύξηση παραγωγής και κερδοφορίας.

Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της προσπάθεια, η Εθνική Ασφαλιστική σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής της, κατά 22,4% το 12μηνο του 2019, έναντι της διαχειριστικής χρήσης 2018.

Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα ανήλθαν σε €740,6 εκ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού, διαμορφώθηκαν σε €96,7 εκ. (ή σε €81,6 εκ., αν ληφθεί υπόψη το παραπάνω κόστος) έναντι €63,1 εκ. το 12μηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 53,1%.

Αναλυτικότερα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα του Κλάδου Ζωής, αυξήθηκαν κατά 31,3% ανερχόμενα σε €572,6 εκ. έναντι €436,0 εκ. το 12μηνο του 2018, αύξηση που οφείλεται κυρίως στο έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν εφάπαξ καταβολής αλλά και στην πολύ καλή πορεία των Κλασικών Ατομικών προϊόντων περιοδικών και εφάπαξ καταβολών Ζωής και Υγείας.

Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή των Κλάδων Γενικών Ασφαλίσεων με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα να ανέρχονται σε €168,0 εκ. έναντι €168,9 εκ. το 12μηνο του 2018.

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών κινητοποίησης όλων των δικτύων παραγωγής, τα οποία εμφάνισαν εξαιρετικές επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά.

Συγκεκριμένα το Εταιρικό δίκτυο συνεργατών και το δίκτυο πρακτόρων, σημείωσαν αύξηση παραγωγής το 12μηνο του 2019 σε σχέση με το 12μηνο του 2018 κατά 9,5% σε €248,7 εκ. και 8,3% σε €145,6 εκ. αντίστοιχα.

Το δίκτυο Bancassurance, κατά την ίδια περίοδο, σημείωσε θεαματική αύξηση κατά 66,6%, με παραγωγή ύψους €263,7 εκ. λόγω κυρίως των εντυπωσιακών πωλήσεων για το προϊόν εφάπαξ καταβολής, αλλά και το αποταμιευτικό προϊόν περιοδικών καταβολών.

Τον Ιούλιο του 2019, η Εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού της, στο οποίο συμμετείχαν 117 εργαζόμενοι, με συνολικό κόστος €15,1 εκ.

Η εν λόγω ενέργεια εκτιμάται ότι, εκτός από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά €8,0 εκ. σε ετήσια βάση, θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Εταιρίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες ανέλιξης για το υφιστάμενο προσωπικό.

Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας ωφελήθηκαν από τη συρρίκνωση του πιστωτικού περιθωρίου (credit spread) κυρίως του χαρτοφυλακίου ομολόγων εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, η οποία αντιστάθμισε την επιβάρυνση που επέφερε η μείωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου στα ασφαλιστικά αποθέματα. Κατά συνέπεια, τα ίδια κεφάλαια τη Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την 31 Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν σε €1.062,1 εκ., αυξημένα κατά €258,3 εκ. σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2018 (€803,8 εκ.).

Οι θετικές εξελίξεις που είχαν σημειωθεί κατά τη χρήση 2019 και ειδικά η σημαντική συρρίκνωση των πιστωτικών περιθωρίων των κυβερνητικών εκδόσεων του Ευρωπαϊκού Νότου, έχουν πλέον εν μέρει αναστραφεί λόγω των αρνητικών εξελίξεων που σχετίζονται με την πανδημία του ιού Covid-19.

Εντούτοις, η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής πριν από την έναρξη της πανδημίας, αλλά και οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας και προστατεύσει την κεφαλαιακή της θέση κατά την δύσκολη αυτή περίοδο.

Πρωταρχικό μέλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η πλήρης και άμεση κάλυψη των ασφαλισμένων της καθώς και η υγεία και ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού και των συνεργατών της.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί σε λειτουργία μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχεια των βασικών λειτουργιών και κυρίως την καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους.

Από τις αρχές Μαρτίου 2020, αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έως σήμερα, έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους κλάδους ζωής και υγείας που υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των €21 εκ.

Θεωρώντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της Εταιρίας, η Εθνική Ασφαλιστική μεριμνά ώστε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων της.