Κορονοϊός: Στους 46 οι νεκροί – Τρία θύματα το πρωί της Τρίτης

Τους 46 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης άλλοι τρεις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τον φονικό ιό.

Πρόκειται για έναν άνδρα 78 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μια 82χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και έναν 79χρονο που κατέληξε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο πρώτοι ηλικιωμένοι είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε καταγωγή από την Εορδαία και είναι το το έκτο θύμα του φονικού ιού στην Κοζάνη.

Σε 43 περιοχές η παρουσία του ιού – 18 οι «ελεύθερες»

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εντοπίζονται πλέον κρούσματα κορωνοϊού από τη λοίμωξη Covid-19. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει καταγραφεί, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση, σε 43 Περιφερειακές ενότητες της χώρας. Υπάρχουν ωστόσο και 18 Περιφερειακές ενότητες που έχουν κρατήσει… γερά μέχρι τώρα χωρίς να μετρούν ούτε ένα περιστατικό μόλυνσης με κορωνοϊό.

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 1.156 κρούσματα που είχαν καταγραφεί ως και τις 29 Μαρτίου (χθες ο αριθμός τους έφθασε τα 1.216), τα 758 έχουν αναφερθεί στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, τα 641 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, τα 57 στην Ανατολική Αττική, τα 4 στη Δυτική Αττική και τα 56 στον Πειραιά.

Μεγάλη εξάπλωση έχει ο κορωνοϊός στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε τουλάχιστον 13 Περιφερειακές ενότητες εντοπίζεται η διαδρομή του νέου, απειλητικού κορωνοιού: Θεσσαλονίκη (55 κρούσματα), Καστοριά (29), Κοζάνη (16), Ξάνθη (12), Έβρος (11), Σέρρες (8), Πιερία (5), Κιλκίς (4), Ημαθία (3), Καβάλα (3), Πέλλα (2), Ροδόπη (1), Φλώρινα (1).

Από ένα κρούσμα έχουν επίσης οι εξής Περιφερειακές Ενότητες: Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων και Χανίων.

Οι περιοχές της Ηλείας και της Αχαίας παραμένουν επίσης σημαντικές εστίες, σχεδόν έναν μήνα μετά το τοπικό «ξέσπασμα» της πανδημίας με την επιστροφή των 53 ατόμων από ταξιδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στην Ηλεία έχουν καταγραφεί 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 όπως και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, στην Αχαία 19 και άλλα 5 στη Ζάκυνθο από όπου επίσης συμμετείχαν κάτοικοι στην εκδρομή όπου νόσησαν σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες λόγω του κορωνοιού.

Στη μολυσματική διαδρομή του κορωνοιού απαντώνται επίσης οι εξής περιοχές: Λάρισα (11 κρούσματα), Μεσσηνία (7), Αρκαδία (3), Αργολίδα (2), Άρτα (3), Ιωάννινα (3), Βοιωτία (3), Φθιώτιδα (3), Εύβοια (2), Μαγνησία (2), Ηράκλειο (9), Λέσβος (8), Δωδεκάνηςα (2).

«Ελεύθερες» κορωνοϊού είναι οι εξής Περιφερειακές ενότητες της χώρας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ: Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Νήσων, Δυτικού Τομέας, Νότιου Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.

Σημειώνεται τέλος στην έκθεση ότι 110 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση ως προς τον τόπο κατοικίας των ασθενών.

Τα χαρακτηριστικά των ασθενών

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι Έλληνες. Σε σύνολο 1.146 ασθενων με γνωστή υπηκοότητα, οι 1.080 ήταν Έλληνες και οι άλλοι 66 αλλοδαποί.

Σε ό,τι αφορά το φύλο υπερισχύουν οι άνδρες ασθενείς. Σε σύνολο 1.150 ασθενων, οι 646 (56%) ήταν άνδρες και οι 504 (43%) γυναίκες.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων.
Ειδικότερα, σε σύνολο 1.088 ασθενών, οι 250 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 514 ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων, οι 292 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και μόλις 32 ήταν οι ανήλικοι ασθενείς.