Σταϊκούρας : Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας την άλλη εβδομάδα

Νέα μέτρα ανακούφισης επαγγελματιών και πολιτών από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εξασφαλίζουμε την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Καλύπτουμε έτσι για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος επεσήμανε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθείς το πλαίσιο προστασίας».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα θα υλοποιηθούν πολιτικές ενίσχυσης ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. «Η κρίση ειναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί», είπε.

Όπως είπε με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες. Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.

Γεωργιάδης: Έρχεται σοκ ρευστότητας στην οικονομία

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε «σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». «Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε πως «χάρη στις αποφάσεις της ΕΕ η χώρα έχει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας».