Επεκτείνεται από την Πέμπτη το ωράριο στα σούπερ μάρκετ

«Από αύριο το ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής και θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι και σημείωσε ότι σήμερα θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που θα προβλέπει και το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου και αυστηρά πρόστιμα για όσους αισχροκερδούν.

«Όλοι μαζί με πειθαρχία θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», είπε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή ενώ επανέλαβε ότι κάθε μέρα τα ράφια είναι γεμάτα και οι αγορές μπορούν να γίνονται με ηρεμία καθώς διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά επανέλαβε ότι από την Παρασκευή ξεκινάει η παράδοση μιας μεγάλης παραγωγής αντισηπτικών ενώ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης οπότε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή και η τροφοδοσία της αγοράς.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι έχουν καταγραφεί αποθέματα 1.250.000 τεμαχίων μασκών και έχουν γίνει και νέες παραγγελίες και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισαγωγές αυτών των απαραίτητων ειδών να κατασχεθούν στα τελωνεία εφόσον έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Θα κατασχεθούν μόνο στην περίπτωση που δεν δηλωθούν για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αισχροκέρδειας», όπως διευκρίνισε.

Με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρχει εξουσιοδότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για μεγάλα πρόστιμα, συνέχισε ο υπουργός, «και θα μπορέσουν να μπουν τα πρώτα πρόστιμα σε αυτούς που το έχουν παρακάνει».

Ο ίδιος συνέχισε ότι, μέχρι σήμερα που εκδίδεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μπορούσε να πουλάει κάποιος όσο ήθελε αλλά είναι ανήθικη η πράξη. Ωστόσο πλέον θα υπάρχει πρόβλεψη για την αισχροκέρδεια.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις ελληνικές εταιρείες που δεν έκαναν καμία αύξηση στα προϊόντα τους, σε αυτή την περίοδο, ενώ ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών: «Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν κλείνουν οι λαϊκές αγορές. Μας απασχόλησε αλλά στις λαϊκές ψωνίζει πολύς κόσμος κι αυτός ο κόσμος θα προστεθεί στα σούπερ μάρκετ και επιπλέον επειδή είναι σε ανοικτό χώρο, υγειονομικά κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν».

Ο ίδιος συνέχισε ότι, εάν η Ελλάδα διατηρήσει τον καλό δρόμο που έχει και καταφέρουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορονοϊού θα είμαστε κερδισμένοι διότι η Ελλάδα και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είναι το καλό παράδειγμα καθώς λάβαμε πρώτοι μέτρα, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι «έχουν αναδειχθεί νέοι ήρωες όσοι ξεπερνούν κάθε μέρα το φόβο τους και υπηρετούν το σύνολο» και είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και στη λειτουργία λαϊκών αγορών καθώς θα πωλούνται μόνο τρόφιμα και θα αναπτυχθούν οι πάγκοι σε μεγαλύτερο χώρο για την ασφαλείας όσων εργάζονται και για όσους τις επισκέπτονται.

Σχετικά με τις τιμές ο υφυπουργός είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει προκαλέσει αυξήσεις αλλά συμπλήρωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουν, όσοι πιθανόν σκεφτούν να αισχροκερδήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για το έθνος, που ενωμένο παλεύει να νικήσει την πανδημία, ότι θα είμαστε αμείλικτοι με βαρύτατες ποινές και κυρώσεις. Παρακολουθούμε όλα τα αποθέματα και ας μην το διανοηθούν».

Ο υφυπουργός κάλεσε τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να προσλάβουν προσωπικό, από τη στιγμή που επεκτείνεται το ωράριο.