Ενταση στα κλειστά λόγω κορωνοϊού οδοφράγματα στην Κύπρο (βίντεο – φωτογραφίες)

Την διαφωνία τους για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης της να κλείσει προσωρινά τέσσερα οδοφράγματα ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασαν σήμερα Ε/κ και Τ/κ διαδηλωτές σε μία κίνηση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Λήδρας την οποία διοργάνωσε η οργάνωση Unite Cyprus now και συνοδεύτηκε από ένταση, μικροεπεισόδια και τραυματισμούς.

Στην κοινή διακήρυξη που διαβάστηκε, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «ως λαός της Κύπρου διαμαρτυρόμαστε για το αδικαιολόγητο κλείσιμο οδοφραγμάτων στη γραμμή που μας χωρίζει», ενώ αναφορές έγιναν και σε εθνικιστικό κλίμα που αυξήθηκε και στις δύο πλευρές που «θα μας οδηγήσει τελικά στον μόνιμο διαχωρισμό».

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν να σπάσουν τον ισχυρό κλοιό της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έδειχναν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έλεγαν στα μέλη της αστυνομικής δύναμης ότι δεν μπορούν να τους εμποδίσουν να διακινηθούν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τ/κ πλευράς, σε μια δεύτερη προσπάθεια να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, «Ε/κ αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα κλομπ τους».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Τ/κ αναφέρουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι» και ότι ως αποτέλεσμα «τραυματίστηκαν Τ/κ διαδηλωτές και δημοσιογράφοι» και πως δύο ασθενοφόρα τους μετέφεραν σε νοσοκομείο στις κατεχόμενες περιοχές.

Παράλληλα, Ελληνοκύπριοι φώναξαν σε στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς «ντροπή» ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ακούστηκαν τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στα τουρκικά, καθώς και το σύνθημα «Ανοίξετε την στράτα να τρέξει ο λαός».

Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά τον τραυματισμό του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διακομίστηκε το μεσημέρι αστυνομικός, μετά τον τραυματισμό του στη διαδήλωση,

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού, είπε ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει ομάδα Τουρκοκυπρίων να περάσει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, από το κλειστό οδόφραγμα στην οδό Λήδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού «από τα σπρωξίματα φαίνεται ο αστυνομικός πως κτύπησε στα πόδια και στον ώμο, γι’ αυτό και διακομίστηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για περαιτέρω εξετάσεις».

Εξάλλου, ανέφερε ότι άλλοι τρεις αστυνομικοί φέρουν ελαφρότερα χτυπήματα και αναμένεται να επισκεφθούν το νοσοκομείο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι έγινε περιορισμένη χρήση ατομικών δακρυγόνων σπρέι, ώστε οι αστυνομικοί να απωθήσουν την επίθεση που δέχθηκαν και να αποτρέψουν την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές.