Πέτσας για προσφυγικό: Aυστηρός έλεγχος των ΜΚΟ – Θα βάλουμε τάξη στην αναρχία

Η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές, και ο αυστηρός έλεγχος των ΜΚΟ είναι μέρος των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό τόνισε την Τρίτη ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιο της, θα βάλουμε τάξη σε μια αναρχία που υπάρχει. Χθες κατατέθηκε τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ, αν υπάρχουν υποκινούμενα επεισόδια θα το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές» σημείωσε.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν εξετάζει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά όπως είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ μίλησε και για διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το πλωτό φράγμα, μίλησε για πιλοτική εφαρμογή του για να εξακριβωθεί αν μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, να μην προκαλεί πρόβλημα στην αλιεία, στη ναυσιπλοΐα και στους ανθρώπους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν το περάσουν, αλλά να ελέγχονται. «Αν εκπληροί τους στόχους θα δούμε πως θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Ανατ. Αιγαίου… Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις» αποσαφήνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής μητρώου ΜΚΟ δε θα είναι μόνο υποχρέωση της ΜΚΟ να καταγράφεται, αλλά να καταγράφονται μέλη και συνεργασίες για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της δράσης τους.

«Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εξαιτίας των αυξημένων ροών… Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, όχι μόνο με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, αλλά και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να πηγαίνουν δυτικά όσοι παίρνουν άσυλο, και οι άλλοι ανατολικά, δηλαδή να επιστρέφουν στην Τουρκία» είπε.

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συναντίληψη μεταξύ της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη και των δημάρχων Βορείου Αιγαίου, ωστόσο βασικό σημείο διαφοράς παραμένει ότι δεν επιθυμούν νέες υποδομές φιλοξενίας και ζητούν να κλείσουν οι υπάρχουσες, κάτι που για την κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικό.

«Υπάρχει μεγάλος πολύ αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εξαιτίας των αυξημένων ροών… Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, όχι μόνο με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, αλλά και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να πηγαίνουν δυτικά όσοι παίρνουν άσυλο, και οι άλλοι ανατολικά, δηλαδή να επιστρέφουν στην Τουρκία» είπε. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», συνέχισε.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συναντίληψη μεταξύ της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη και των δημάρχων, ωστόσο βασικό σημείο διαφοράς παραμένει ότι δεν επιθυμούν νέες υποδομές φιλοξενίας και ζητούν να κλείσουν οι υπάρχουσες, κάτι που για την κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικό.