Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό – Κρούσματα σε πέντε χώρες

Την Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς οι εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό, είναι ραγδαίες. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ανήκει στην οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ηδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα ενώ τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 217, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και από εκεί πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Εξάπλωση του ιού εκτός συνόρων

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού από την Κίνα εντοπίστηκε σήμερα στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν άνδρα  ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε, επίσης, το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν.

Φόβοι για νέα επιδημία

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003.

Τότε ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.