Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό EastMed – Μητσοτάκης: Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

Υπεγράφη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Μητσοτάκης: Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

«Σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και την απόφασή μας για μια στρατηγική σύμπλευσή μας σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από συνεργασία. Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για τον EastMed είναι το επιστέγασμα μιας διακρατικής συνεργασίας που οικοδομείται εδώ και χρόνια.

Όπως είπε πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατική σταθερότητα.

«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος. Για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης. Και για την Ελλάδα η πρόβαση σε φτηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ο EastMed υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής.

Η συμφωνία, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο «όταν θα υπογραφεί και από την Ιταλία, που είμαι σίγουροις ότι θα γίνει πολύ σύντομα».

Αναστασιάδης: Η σημερινή συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας

«Ιστορικό γεγονός η σημερινή συμφωνία. Επιβεβαιώνουμε πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης «οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται».

«Η σημερινή συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας», συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Νετανιάχου: Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας

«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα, λίγες μέρες μετά και το άνοιγμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν», ανέφερε στις κοινές δηλώσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο & Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» είπε  ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. .

Μήνυμα των υπουργών Ενέργειας στην Άγκυρα

Νωρίτερα, τις θέσεις των τριών χωρών υπέρ της προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Οι τρεις χώρες, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τάσσονται υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και όχι εναντίον οποιουδήποτε και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης την οποία υποστηρίζει και η χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, στηρίζει το έργο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ενώ το τεχνικό ζήτημα της διαλειτουργικότητας με το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας θεωρείται ότι μπορεί να επιλυθεί.

Τέλος στην τριμερή συζητήθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση του EastMed Gas Forum στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Τι θα περιλαμβάνει η Συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει τη λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 10 της συμφωνίας θεωρείται πολύ σημαντική δεδομένου ότι τέτοιες ρήτρες δεν περιλαμβάνονται σε αντίστοιχες συμφωνίες.

Τι προηγήθηκε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως πρόκειται για σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται – ιδιαίτερα τα νησιά – και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Λίγη ώρα ργότερα το κατώφλι του Μεγαρου Μαξίμου πέρασε και ο Βενιαμόν Νετανιάχου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».