Δεν σταματούν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16

Ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 και F-4 πέταξαν πάλι, το μεσημέρι, πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά, αλλά και πάνω από το Αγαθονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, 2 τουρκικά F-16, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες (για τρίτη φορά σήμερα) και την Παναγιά( για δεύτερη φορά σήμερα) στα 21.000 πόδια, στις 12:47.

Eίναι η 6η φορά σήμερα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, που τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις Οινούσες και η 4η πάνω από την Παναγιά.

Σαράντα τέσσερα λεπτά αργότερα (13:31), ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώ 3 λεπτά αργότερα έτερο ζεύγος τουρκικών F-4, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, στα 11.000 πόδια.

Σημειώνεται, ότι το Αγαθονήσι έχει ενταχθεί στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (αιγαιόγλαρος κ.ά.), ενώ οι Ανθρωποφάγοι έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Calonectris diomedea, Falco eleonorae, Falco naumanni, Larus audouinii και Puffinus yelkouan.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτικη.