Η τουρκική Βουλή υπερψήφισε το μνημόνιο με Λιβύη

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το Anadolu.

Το περιεχόμενο του μνημονίου «για τον καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» βρίσκεται πια στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.

«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Το θέμα της συμφωνίας, που υπέγραψαν Ταγίπ Ερντογάν και Φάγεζ αλ-Σαράτζ στις 27 Νοεμβρίου, έθεσε η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου με τον πρώτο να φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι είναι μια νομικά άκυρη συμφωνία που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών  εκτός από την έντονη οργή της Αθήνας έχει προκαλέσει και την καταδίκη της Ε.Ε. αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τη χαρακτηρίζουν παράνομη και προκλητική.