Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ σε Μητσοτάκη και Ευρώπη για το προσφυγικό

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ακσόι, οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ατυχείς και αβάσιμες και αποτελούν μέσο «χειραγώγησης» της κοινής γνώμης.

Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, στην οποία πέρασαν 850.000 παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη,  μειώθηκαν κατά 94% η διελεύσεις μεταναστών χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος ΥΠΕΞ.

«Είναι απάνθρωπο οι χώρες που βρίσκονται πάνω στους μεταναστευτικούς διαδρόμους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να υιοθετούν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που ταλανίζονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την μετανάστευση στις χώρες προέλευσης (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών)».

Στην Τουρκία φιλοξενούνται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι πρόσφυγες, όπως υποστήριξε.

Στη συνέχεια ο Ακσόι τόνισε ότι αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να δει και να αντιληφθεί την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες εξακολουθούν να ωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα απάνθρωπη μεταχείριση των ανθρώπων αυτών, αγνοώντας τις αξίες της Ευρώπης.

«Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα πως θα έχει πιο θετικά αποτελέσματα να συνεργαστεί με την Τουρκία αντί να κάνει προπαγάνδα κατά της χώρας μας», επεσήμανε ο Ακσόι.

Ο Τούρκος αξιωματούχος στρέφει τα «πυρά» του και κατά της Ευρώπης, λέγοντας πως η Ελλάδα αλλά και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δίκαιο για την Τουρκία να επωμιστεί το συνολικό βάρος του προσφυγικού, που αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Κλείνοντας, ο Τούρκος αξιωματούχος προχωρά σε σειρά συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τη χώρα μας για βάναυση συμπεριφορά κατά των μεταναστών και υιοθέτηση παράνομων πρακτικών.

«Προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να:

να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί και απο τους  διεθνείς οργανισμούς,
να φροντίσει στην  πρόληψη του  των μεταναστών, των παιδιών μεταναστών και των βρεφών λόγω κακών συθηκών διαβίωσης.
να μην ξεχνά ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,
να σταματήσει  την πρακτική της ώθησης των μεταναστών σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου,
να μην χρησιμοποιεί όπλα και να μην κάνει  απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών,
καλούμε να σεβαστούν την πίστη των μεταναστών και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και της Ευρώπης.
Δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που έχουν στόχο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο να μην μπορούμε να μπαίνουμε  έστω με  το πόδι μας. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα μας.»