Κυρ. Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Πιο θερμές από ποτέ οι σχέσεις μας- Η συνεργασία μας διευρύνεται

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σαγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζητησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

«Διεύρυνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρέυματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα, κάτι που όπως είπε θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Κινέζο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας». Xαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.

«Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν και τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.

Δηλώσεις Σι Τζινπίνγκ

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κίνας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό.

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο και η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.