Πως η Royal Sugar έγινε βασιλιάς της ζάχαρης στην Ελλάδα

Τόσα χρόνια, τόσα λεφτά χαμένα δημιούργησαν μία καταστροφική συνταγή που τελικά οδήγησε ή καλύτερα οδηγεί στο σβήσιμο από το χάρτη την παραγωγή ζάχαρης υπό την περίφημη εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με ιστορία από το 1960. Αποδείχθηκε για μία ακομα φορά, ότι εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αργούν να πάρουν αποφάσεις εξυγίανσης με τους συνδικαλιστές να παίζουν πρωτερύοντα ρόλο στις αποφάσεις, συνεχίζουν να λειτουργούν εις βάρος όλων των φορολογουμένων με την έννοια ότι οι έκτακτες χρηματοδοτικές ενέσεις κατέληγαν χωρίς μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα απλώς έκλειναν πρόσκαιρα κάποιες τρύπες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar Χρήστος Καραθανάσης ανάμεσα στον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Έτσι μετά τις παλινωδίες των πολιτικών που έβαζαν πάντα εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αλλά και το προβληματικό καθεστώς της ιδιοκτησίας και του πιστωτή (ο μέτοχος ήταν το τμήμα bad bank της πρώην Αγροτικής και ο πιστωτής το καλό κομμάτι της πρώην Αγροτικής, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς) δημιούργησαν ένα γόρδιο δεσμό.

Από ιδιωτική εταιρεία η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα 

Ο δεσμός αυτός φαίνεται να λύνεται χωρίς ακόμα μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς και συνδικαλιστές μέσω της συμφωνίας με την Royal Sugar η οποία πανυγηρίζει και δηλώνει το αποτέλεσμα ότι «είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση».

Όπως η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της στόχος της συμφωνίας είναι η διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Η Royal Sugar, που προκρίθηκε στο δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΒΖ να μισθώσει βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατομμυρίων αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης.
Η εταιρεία σημειώνει σε ανακοίνωση της για τη συμφωνία ότι «έχει το όραμα, τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης, τα μέσα και τις συμμαχίες για να πετύχει. Από σήμερα θέτει σε ισχύ ένα λεπτομερές πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων που θα αλλάξει τον χάρτη της ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη»

Διαβάστε περισσότερα στο CEO.GR