Επιμένει ο Τόμσεν: Πρέπει να κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο για να έχετε ανάπτυξη

Την ανάγκη να υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλές, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει όντως επιτύχει πολλά, αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις παραμένουν παγωμένες και πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτονεπανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου στην Ελλάδα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ο Δανός τεχνοκράτης ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας είναι «η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας» και τα «αντίξοα δημογραφικά μεγέθη», γι’ αυτό η εν δυνάμει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, χαμηλότερη από το 1%. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% το 2020, απάντησε πως «αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και άλλες που δεν βρίσκονται», υπονοώντας τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, οι οποίες «νομίζουμε ότι είναι λάθος που ακυρώθηκαν και ελπίζω ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί».

«Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση ως προς τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Είναι μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, έχει αντίξοα δημογραφικά μεγέθη. Είναι κάτω από το 1% η εν δυνάμει ανάπτυξη. Η βασική πρόκληση είναι η Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγικότητα», δήλωσε ο κ. Τόμσεν και συμπλήρωσε: «Είναι κρίσιμο να προχωρήσει το άνοιγμα της οικονομίας, των κλειστών επαγγελμάτων, των αγορών αγαθών και υπηρεσιών γενικά. Υπάρχει μεταρρυθμιστική ατζέντα που μόνο εν μέρει επετεύχθη κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά όχι σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σημείωσε «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή», αλλά παρατήρησε ότι η προσαρμογή επετεύχθη «με τρόπο μη φιλικό προς την ανάπτυξη, συμπιέζοντας τις δημόσιες δαπάνες». Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε για άλλη μια φορά να μειωθούν οι συντάξεις, που, όπως υποστήριξε, «είναι ακόμα πολύ υψηλές και το συνταξιοδοτικό καταναλώνει σπάνιους πόρους» (του κρατικού προϋπολογισμού), καθώς και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. «Σήμερα 50%-60% των πολιτών εξαιρείται από τον φόρο εισοδήματος», είπε.

Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο, ιδίως στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ερωτηθείς για το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων εκφράστηκε θετικά, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά αφού το εξετάσει λεπτομερώς: «Δεν έχουμε δει όλες τις λεπτομέρειες. Συμφωνούμε ότι είναι κρίσιμη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μειώσει με αξιόπιστο σχέδιο τα κόκκινα δάνεια και να βελτιώσει τα κεφάλαια που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αναβαλλόμενο φόρο».