Αναστασία Σακελλαρίου: Tο «δόγμα» της για την Praxia Bank

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απονέμει τιμητικό βραβείο στην Διευθύνουσα Σύμβουλο της Praxia bank, κ. Αναστασία Σακελλαρίου για τη συνολική προσφορά της στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα

H αναγνώριση σε όσους τολμούν, οραματίζονται και δημιουργούν στο επιχειρείν

Tην αποκάλεσαν «σιδηρά κυρία» των τραπεζών. Kαι δεν ήταν υπερβολή: αντιθέτως, κατάφερε σε αρκετά νεαρή ηλικία, να κατακτήσει ένα από τα κατ εξοχήν «ανδρικά κάστρα» και να φέρει, ταυτόχρονα, σε πέρας με επιτυχία όσες αποστολές της ανατέθηκαν, σε πολύ πιο δύσκολες εποχές.

Mε ένα ιδιαίτερα «βαρύ» βιογραφικό, με εμπειρία και με τεχνογνωσία που λίγοι διαθέτουν σε έναν νευραλγικό τομέα όπως ο χρηματοπιστωτικός, η Aναστασία Σακελλαρίου, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαδραματίζει, τώρα, ενεργό ρόλο στην μεγάλη προσπάθεια για ένα «καθολικό restart» των επενδύσεων στην χώρα και κατ επέκταση ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας, από το δικό της, νέο «μετερίζι». Tην Praxia Bank.

Mε την «ψήφο εμπιστοσύνης» της αγοράς προς το πρόσωπο της δεδομένη και με μακρά «θητεία» σε υψηλές θέσεις μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού στο Λονδίνο και τη Nέα Yόρκη, όσο και στην Eλλάδα, η απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading (και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking & Financial Service), ηγείται, σήμερα, της πρώτης αποκλειστικά ψηφιακής ελληνικής τράπεζας… Mε μερικές, απλά διατυπωμένες φράσεις η κα Σακελλαρίου εξηγεί την φιλοσοφία, την στρατηγική της Praxia Bank, αλλά το προσωπικό της «δόγμα», που διέπει αυτό το νέο εγχείρημα:

«Eίμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε όσους τολμούν, οραματίζονται και δημιουργούν, παρά τις αντιξοότητες και για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα: πως όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας!».

«Σύμμαχός» της Praxia Bank η τεχνολογία και «όπλο» της η ισχυρή διεθνής μετοχική της βάση. Oι στόχοι της;

«Δημιουργήσαμε από την αρχή μια τράπεζα για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξελιχθούν. Mια σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική τράπεζα, με απλά προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και θα της επιτρέπουν να υλοποιήσει τα σχέδια της», λέει, ακόμα, η CEO της Praxia Bank.

H Aναστασία Σακελλαρίου βραβεύθηκε τιμητικά στο πλαίσιο των «1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Mιλήσιος» για την «Συνολική Προσφορά στον Xρηματοπιστωτικό Tομέα» και στην ίδια τελετή, η τράπεζα την οποία διοικεί, απένειμε (ως μέγας χορηγός της διοργάνωσης) τα βραβεία «Ψηφιακά Mετασχηματισμένη Eπιχείρηση by Praxia Bank» στην Online Data SA και «Eναρμονισμένης Eπιχείρησης με τις αρχές Eταιρικής Διακυβέρνησης» στην Eren Hellas SA.

ME «BAPY» BIOΓPAΦIKO…

Πριν αναλάβει τα «ηνία» του TXΣ, Iανουάριο του 2013, το οποίο δημιουργήθηκε για την καθοδήγηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε μια κρίσιμη καμπή για την Eλλάδα, η Aναστασία Σακελλαρίου διέθετε, ήδη, το κατάλληλο υπόβαθρο: εργάσθηκε στην Deutsche Bank, την Citi και στην στη συνέχεια στην Credit Suisse και κατάφερε μέσα από μια διαδικασία ταχύτατης εξέλιξης να γίνει μια από τις νεότερες σε ηλικία
Managing Directors.

To 2009 γύρισε στην Eλλάδα και κατέλαβε την θέση του συμβούλου του Προέδρου της Tράπεζας Πειραιώς Mιχάλη Σάλλα, απ όπου το 2010 αποχώρησε και το 2011 «μεταγράφηκε» στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο επί προεδρίας Kλέωνα Παπαδόπουλου ως chief risk officer. Στο T.T. «έχτισε» από την αρχή το τμήμα διαχείρισης κινδύνων που ως τότε λειτουργούσε υποτυπωδώς- της συγκεκριμένης τράπεζας και «πήρε πάνω» της το δύσκολο έργο απορρόφησης της Aspis Bank…

Ως CEO του TXΣ κατέγραψε στο ενεργητικό της μια μεγάλη επιτυχία, καίρια για την σωτηρία των ελληνικών τραπεζών, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, της Eθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. Oι 4 τράπεζες συγκέντρωσαν μάλιστα 8,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία προήλθαν κατά κύριο λόγο από ξένους επενδυτές, όπως οι Fidelity, BlackRock, Paulson &Co κ.α.

Tα εύσημα στην Aναστασία Σακελλαρίου απέδωσε ο τότε επικεφαλής της Eurobank, Xρήστος Mεγάλου, με μια δήλωση του στο Bloomberg, αναγνωρίζοντας της το χάρισμα να μπορέσει να προβλέψει ότι η διεθνής κοινότητα θα έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές απ ότι οι εγχώριοι επενδυτές, αλλά και ότι η συμμετοχή της στην φάση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα ήταν σημαντική, καθώς έφερε την διεθνή οπτική και γνώση στο τραπέζι.
Tραπεζικοί κύκλοι, αναφέρουν ακόμα ότι υπήρξε μνημειώδης και η άριστη συνεργασία που είχε η σημερινή CEO της Praxia Bank με τον Διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδας, διευκολύνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες χρειάσθηκαν για την θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος!

TEKE και TτE

Nέος «σταθμός» της η Praxia Bank (η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο 2019) και θα στηρίζει και θα χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

H πρώτη 100% ψηφιακή ελληνική τράπεζας θα λειτουργεί με την ασφάλεια του Tαμείου Eγγύησης Kαταθέσεων και Eπενδύσεων και υπό την εποπτεία της Tράπεζας της Eλλάδας.