Κεραμέως : Κατάργηση «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών – Τι αλλάζει σε πανελλαδικές και άσυλο

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις βελτιωτικές αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των Πανελλαδικών αλλά και το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε στο «Open TV» ότι για όσους έδωσαν φέτος εξετάσεις θα ισχύσει και του χρόνου το ίδιο σύστημα Πανελλαδικών ενώ προανήγγειλε την κατάργηση της κατηγοριοποίησης μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν στην Γ’ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ’ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα όσον αφορά τις Πανελλαδικές. Θα ανακοινώσουμε δηλαδή έναν εξορθολογισμό της ύλης, μια μείωση της ύλης στα μαθήματα, επειδή η ύλη ήταν αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της εντός του ακαδημαϊκού έτους, και για αυτό θα ανακοινώσουμε μια μείωση της ύλης, κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και θα ανακοινώσουμε και την κατάργηση της κατηγοριοποίησης μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Εμείς διαφωνούμε με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν Β’ λυκείου, εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε», είπε η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας για το άσυλο είπε ότι στόχος είναι η ελεύθερη διακίνηση ισεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία.

«Καταργούμε το άσυλο ανομίας, αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Τι θα πει άσυλο; Ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία. Πώς γίνεται αυτό; Φροντίζοντας έτσι ώστε αξιόποινες πράξεις να μη μένουν ατιμώρητες μέσα στο πανεπιστήμιο. Αρα η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο», είπε η υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει μόνο την περίπτωση αξιόποινων πράξεων εντός του πανεπιστημίου αλλά και πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει στο εσωτερικό για να γλιτώσει τη σύλληψη.

«Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το πανεπιστήμιο. Γιατί φοβάται ότι 10,20,30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθούν κάποιοι άγνωστοι για αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς να ρωτήσουν τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να πάρουν άδεια, χωρίς καν να ενημερώσουν. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα. Η ρύθμισή μας καλύπτει την περίπτωση όχι μόνο αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός του πανεπιστημίου αλλά και αξιόποινες πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει μέσα στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεν θέλουμε επουδενί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια αλλά θέλουμε να εφαρμόζεται η νομοθεσία όπως σε κάθε δημόσιο χώρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ η υπουργός Παιδείας είπε «Δεν θα φυλάσσεται το παρεμπόριο μέσα στο πανεπιστήμιο. Μιλάμε και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα μπει τέλος σε όσους εκμεταλλεύονται το άσυλο για τέλεση παράνομων πράξεων».